‘Uit medische hoek merk ik meer interesse voor psychedelica’
Kim Kuypers onderzoekt de effecten van psychedelica op het menselijk lichaam en denken. Ze is associate professor aan de Maastricht University op de faculteit Psychologie en Neuroscience. Stichting OPEN sprak met Dr. Kuypers in aanloop naar haar presentatie op de Interdisciplinary Conference for Psychedelic Research (ICPR 2022) in September, en we vroegen haar waar het onderzoeksveld op dit moment staat in Nederland.
Ze gaf te kennen dat ze de laatste tijd veel ziet gebeuren rondom psychedelica in de geestelijke gezondheidszorg (ggz): “In alle jaren dat ik onderzoek doe,” vertelt ze via Zoom, “zie ik nu wel positieve verandering. In de zin van dat er echt wel veel meer labs, onderzoeksinstituten of universiteiten bij aan het komen zijn in Nederland die interesse hebben daarin.”
Dr. Kuypers is de Principal Investigator in Nederland voor de fase-2 studie van MAPS naar de behandeling van cliënten met een posttraumatische stress stoornis (PTSD) met het middel MDMA. Ze ziet de toegenomen aandacht als een goede ontwikkeling voor het veld – en hopelijk ook voor patiënten: “Dat betekent dat er meer paarden aan de kar gaan trekken. Wat ook betekent dat de wetenschap sneller vooruit gaat. Wat heel positief is voor de mensen die mentaal lijden en voor wie deze stoffen een oplossing zouden kunnen zijn.”
ㅤ
ㅤ
Ondanks de overtuigende bevindingen rondom de werkzaamheid van psychedelica bij langdurige stoornissen, erkent Kuypers dat ze soms nog tegen barrières oploopt tijdens presentaties: “Het is soms wel dat het beeld even moet bijgesteld worden, dat mensen toch nog toch die negatieve associaties hebben met psychedelica. Ik denk omdat het er gewoon zo ingebakken zit, in de cultuur die we mee kregen.”
Tegelijkertijd merkt Kuypers ook verandering. In de laatste jaren komt er volgens haar meer interesse uit de medische wereld: “Psychiaters die zich er nu toch meer voor beginnen te interesseren; die dit onderzoek nu ook gaan doen. Dat vind ik belangrijk, dat ook de groep die het moet gaan toedienen, de groep die toch in die zorg zit, dat die oog gaan krijgen voor andere behandelingen die mogelijk potentie zouden hebben. Ja, want zij zullen het toch uiteindelijk aan patiënten moeten introduceren.”
Kuypers licht toe dat die toekomst nog niet helemaal helder is. Zo blijft er de vraag hoe psychedelica uiteindelijk een rol krijgen in de ggz en wie er op welk punt mee in aanraking gaat komen. “Maar daarom”, zo zegt ze, “is het ook zo belangrijk dat geïnteresseerden binnenkort bij elkaar komen in Haarlem.”
Op ICPR zal Kim Kuypers spreken over haar onderzoek naar microdoseren. Waar psychedelica lang bekend stonden om hun hevige, langdurige hallucinerende werking, is in recente jaren een ontwikkeling in onderzoek, anecdotes en subcultuur gaande die hulp van psychedelica zoekt in veel lagere doseringen dan voorheen gebruikelijk.
“Bij microdoseren wordt het middel doorgaans ook niet één keer genomen”, vertelt Kuypers, maar “je neemt het herhaaldelijk voor een bepaalde periode.” Het is nog onduidelijk welk effect dit op lange termijn heeft, maar Kuypers wijst op de intentie van de gebruikers – die zichzelf de middelen toedienen om er creatiever of productiever van te worden. Daar zal nog flink meer onderzoek naar moeten worden gedaan, en Kuypers zal in haar presentatie op ICPR 2022 dit werk verder toelichten.